Sennheiser RS 175 review: krachtige audio-output
- Voordelen: Krachtige draadloze audio-output. Digitale en analoge inputs. Basmodus voert lage tonen enorm op, maar kan worden uitgeschakeld. Prima verbinding – stotterde nooit tijdens tests, zelfs door muren heen.
- Nadelen: Geluidsbeeld is behoorlijk bewerkt. Kan vervormen in de Basmodus tijdens nummers met veel bas bij hoge volumes. Niet draagbaar; alleen voor thuisgebruik.
- Conclusie: De Sennheiser RS 175 is een draadloze koptelefoonset voor thuisgebruik die uitstekend bereik en donderend basgeluid biedt.
Vergelijk nu prijzen bij:
Sennheiser RS 175 review
De markt voor draadloze koptelefoons voor gebruik in thuisbioscopen is, in vergelijking met het land der Bluetooth koptelefoons, een nichemarkt. Sennheiser blijft deze echter vullen met kwaliteitsproducten. De Sennheiser RS 175, die aangekondigd werd op CES, is een krachtige draadloze koptelefoon, met een zend- en laadstation dat zowel analoge als digitale input accepteert van je thuisbioscoop. Hij is, met zijn eigen zender in plaats van Bluetooth of een andere mobielvriendelijke standaard, alleen geschikt voor thuisgebruik. Het geluidsbeeld is erg bewerkt, met heldere hoge tonen en een rijk laag bereik, en heeft de optie om meer bas toe te voegen. Er is ook een ‘Surround effect’-modus voor films en televisie. Puristen die op zoek zijn naar precieze weergave zullen iets anders moeten vinden, maar de RS 175 is een goede draadloze – zij het niet draagbare – optie als je houdt van zware bas bij je muziek en films. Als je goede draadloze audio onderweg nodig hebt, is de Harman Kardon BT een uitstekende keuze op Bluetooth-gebied.
Ontwerp
Het volledig zwarte ontwerp van de Sennheiser RS 175 is aantrekkelijk en minimalistisch. De goed beklede over-ear oorkussens zijn comfortabel, in tegenstelling tot de hoofdband. De bekleding hiervan, die in twee delen is verdeeld om ruimte over te laten voor de verbinding met het laadstation, kan iets teveel druk op het hoofd geven bij lange luisterperiodes. Buiten op het paneel van de rechtenspeaker zijn knoppen te vinden om het volume te regelen, samen met knoppen die de Basmodus- en Surround-opties inschakelen (hierover meer in het volgende deel). Er is een aan/uitknop en indicator-LED te vinden aan de zijkant van de speaker; bij het aanzetten van de koptelefoon gaat ook een lampje aan op het laad- en zendstation.
De koptelefoon draait op twee meegeleverde AAA-batterijen, die ieder achter één van de verwijderbare kussens verborgen zitten. Het laadstation van de RS 175 laadt de batterijen op door contactpunten onderaan de hoofdband; zodra de hoofdband op het station rust, begint hij automatisch op te laden. Sennheiser geeft een batterijduur van 18 uur op, maar je volumeniveau kan hierin behoorlijk wat verschil maken.
Het laad- en zendstation is noch lelijk, noch een ontwerpwonder. Het is een functionele, rechtopstaande toren die de koptelefoon op zijn plek houdt, met knoppen voor de Surround- en Basmodi, die zich samen met een LED op het voorpaneel bevinden. De achterkant heeft een optische input om digitale audio van je thuisbioscoop aan te sluiten, samen met een 3.5mm kabelingang voor bronnen zoals een mobiel apparaat of een computer. Met een schakelaar op de achterkant kun je kiezen tussen de twee inputsoorten, en kabels voor beide soorten zijn bijgesloten – al is de aansluiting van de 3.5mm kabel misschien nogal groot voor een mobiele telefoon of tablet. Mijn enige echte klacht over het ontwerp van het station is dat hij behoorlijk licht is, en behoorlijk makkelijk omver de duwen lijkt, ondanks de voor stabiliteit ontworpen onderkant. Gebruikers met meerdere linkerhanden kunnen dus beter zorgen dat het station niet in de weg staat.
Draadloze Audio en Digitale Bewerking
De RS 175 heeft twee instellingen waar je mee kunt spelen: een Basmodus (Uit/Aan) een een Surroundmodus (Uit/Laag/Hoog). De RS 175 klinkt erg helder, en soms een beetje dun zonder de Basmodus. Zet deze aan, en de mix klinkt vol, rijk, en levendig.
Surroundmodus is een effect, waarover de meningen verdeeld zullen zijn, dat ruimtelijk geluid probeert te simuleren met stereogeluid. Ik zou het nooit aanraden om muziek mee te luisteren, maar het digitale effect – dat gebruik maakt van EQ en echo’s om een ruimtelijk gevoel op te wekken – zou iets kunnen toevoegen aan je film- of tv-ervaring. Ik ben zelden een fan van surround-effecten in koptelefoons met stereo, simpelweg omdat ze niet vaak goed werken met stereonummers, maar ik hou veel meer van degene die je uit kunt zetten. Omdat je hem kunt uitschakelen is dit effect geen voor- of nadeel, maar gewoon een extra optie om mee te rommelen als je daar zin in hebt.
De digitale verbindingskwaliteit van de RS 175, die frequentiemodulatie over 2.4-2.8 GHz gebruikt om audio van het station naar de koptelefoon te sturen, is bijna perfect, en het is makkelijk te vergeten dat je naar een draadloze koptelefoon aan het luisteren bent. Het daadwerkelijke geluidsbeeld van de speakers is erg helder en scherp, en – zolang de Basmodus aanstaat – ook behoorlijk rijk en krachtig in het lage bereik. De verbindingskracht is ook goed; Sennheiser schat een bereik van 100 meter te kunnen bieden, wat zowel belachelijk goed als lastig te bevestigen is in Amsterdam. Ik kon zonder problemen door de verschillende kamers van mijn appartement wandelen, de deur dichtdoen, en nog steeds storingsvrije audio ontvangen. Het signaal speelt perfect door muren heen, dus in je woonkamer zul je geen storingen hoeven verwachten.
Prestaties en Conclusies
Tijdens nummers met krachtige sub-bas, zoals “Silent Shout” van The Knife, bewijst de RS 175 dat de bas wel af en toe bewerkt moet worden. Met Basmodus ingeschakeld kan dit nummer een beetje vervormen bij hoge volumes. Met Basmodus uitgeschakeld verdwijnt niet alleen de vervorming, maar klinkt het nummer ook veel beter gebalanceerd. De Basmodus kun je dus beter uitschakelen bij mixen met veel bas, en alleen gebruiken bij meer gematigde muziek.
Bill Callahan’s “Drover,” een nummer dat geen zware bas bevat, kan wat betreft Basmodus beide kanten op. Als hij aanstaat krijg je behoorlijk wat extra kracht uit de drums, wat basliefhebbers meer zullen kunnen waarderen dan puristen. Met de Basmodus uitgeschakeld klinkt de mix veel helderder, met een focus op de middelhoge tonen.
Filmdialogen waren kraakhelder door de RS 175, en met Basmodus aan of uit kwam er meer dan genoeg basgeluid van moderne TV en films. De Surround-modus kan echter zorgen dat dialogen behoorlijk onnatuurlijk klinken – stemmen in het midden van een grasveld krijgen even veel echo als wanneer ze in een kamer zouden staan. Ik zou de modus uit laten, maar je kunt het altijd testen om te zien of je het effect zelf prettig vindt.
Conclusie
Ik vond het geweldig om naar de Sennheiser RS 175 te luisteren, en naar mijn mening hing het van het muziekgenre (of het specifieke nummer) af of de Basmodus geschikt was of niet. De koptelefoon kan ongelooflijk hard staan, dus het is nogal zinloos om het feit dat het geluid vervormd kan worden tegen hem te gebruiken – bij gemiddeld tot hoog volume klinken alle nummers zonder enorm veel nadruk op de lage tonen zelfs in Basmodus prima. Films klinken helder en dynamisch door de koptelefoon, met vooral krachtige rommel- en explosiegeluiden. Deze koptelefoon is niet geschikt voor puristen – hij vervormt geluid op een manier die veel moderne smaken zal kunnen bekoren, maar hij klinkt zelden als een perfecte afspiegeling. Hij is met een prijs van €260 ook niet goedkoop. Als je op zoek bent naar een draagbare ervaring zijn de Harman Kardon BT, de Harman Kardon Soho Wireless, en de AKG K845 BT allemaal vergelijkbaar geprijsde Bluetooth-opties met uitstekend geluid. In dit prijssegment is de RS 175 echter een prima optie voor draadloos thuisgebruik.
Vergelijk nu prijzen bij:
LEES OOK: