Toen Plantronics hun BackBeat Go 2 wireless in-ear koptelefoon aanbood in 2013, welke gevolgd werd door de BackBeat Fit in 2014, richtte het bedrijf zich op een audio categorie waar nog niet veel concurrentie was en men was aardig positief over de resultaten. Dat was toen, maar in 2016 is alles veranderd en hetzelfde geldt voor onze verwachtingen, wat betekent dat de BackBeat Go 3 (de nieuwste draadloze Bluetooth oordopjes van het bedrijf) veel meer moet bieden dan de voorgangers. Met een betaalbare prijs en eenvoudig design lijkt de BackBeat Go 3 de juiste mix aan te bieden, vooral gezien het goede aanbod van het bedrijf in het verleden. We kwamen er echter achter dat deze oordopjes op een paar belangrijke onderdelen tekort schoten. Je leest er alles over in deze Plantronics BackBeat Go 3 review.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
Plantronics BackBeat Go 3 review
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Lichtgewicht design
- Optioneel oplaadetui
Negatief
- Zwakke bas
- Oordopjes lekken geluid
- Zweet zorgt ervoor dat ze uit je oren glijden
- Maar een afmeting ear wings meegeleverd
Plantronics BackBeat Go 3 review:
Wat zit er in de doos?
Je zult ontdekken dat er twee versie van de BackBeat Go 3 beschikbaar zijn en het enige verschil tussen de twee, is dat de ene een oplaadetui heeft en de andere niet. De standaard versie kost zoals gezegd €100 en de versie met oplaadetui €130. Afgezien van dat zijn de producten precies hetzelfde.
Aan het oplaadetui zit een korte microUSB kabel vastgemaakt, maar er wordt ook een losse kabel meegeleverd. Aangezien de batterij van het etui een eigen microUSB poort heeft, kan je deze kabel gebruiken om deze op te laden of om de oordopjes rechtstreeks op te laden via een computer of USB oplaad poort. Daarnaast worden twee paar extra siliconen oordopjes meegeleverd (het derde paar is al vastgemaakt), zodat je de keuze hebt uit klein, medium en groot.
Een snelstart gids wordt meegeleverd en uitgebreide instructies kan je op de website van Plantronics vinden.
Features en design
Ons review model was zwart, maar er is ook een grijze met koper accenten. Het design lijkt erg op de BackBeat Go 2, maar is iets strakker. De wings die je aan elk oordopje vastmaakt hebben ook een vergelijkbaar design en zijn bedoeld om buigzaam, maar stevig genoeg om in elk oor te plaatsen te zijn. Het is een balans die moeilijk om te bereiken is en in dit geval had Plantronics voor iets stevigers moeten kiezen.
De kabel die de twee oordopjes met elkaar verbind heeft een perfecte lengte. Hij is lang genoeg om onder je kin te laten hangen of achter je nek te plaatsen. Er is niet echt een juiste of verkeerde manier om ze te plaatsen. De ingebouwde besturing en microfoon biedt volume, nummers overslaan, gesprekken beantwoorden en stem controle. De middelste knop fungeert zowel als aan/uit knop en stem controle trigger voor stem assistenten, zoals Siri of Google Now.
Plantronics maakt gebruikt van een nano dekking van P2i, wat tegen zweet, vochtigheid en spatwater kan. Het bedrijf zegt ook dat ze een 3D weergave van het menselijk oor gebruikt hebben om oordopjes te creëren die niet bewegen tijdens activiteiten.
De microUSB oplaad poort vindt je op het rechter oordopjes, met een klein klepje om deze te bedekken. Je kan dit klepje weer makkelijk bevestigen zodra de batterij weer vol is. Afgezien van dat zijn er geen speciale trackers of sensors, dus verwacht geen hartslag of calorie meter bij de BackBeat Go 3, iets wat sommige concurrenten wel bieden.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
Instellen
De BackBeat Go 3 heeft geen NFC, dus we koppelde de oordopjes op de standaard manier met een iPhone 6 Plus en LG G5. Het koppelproces was naadloos en stem aanwijzingen hielpen ons tijdens dit proces.
In het verleden gebruikte Plantronics een gratis iOS en Android app, welke Plantronics Hub heette. Deze hielp om elke koptelefoon of headset van het bedrijf te beheren. Deze bood diagrammen voor de knoppen en besturingen van de producten, beantwoordde veelgestelde vragen en kon firmware updates uitvoeren wanneer nodig. Deze app is nu echter een beetje oud en de BackBeat Go 3 stond niet op de lijst van de app.
Elke keer wanneer je de oordopjes aanzet wordt je op de hoogte gesteld van de status van de koptelefoon, zoals ingeschakeld, luistertijd drie uur, headset verbonden. Tijdens gebruik zal je op de hoogte gesteld worden van veranderingen in de batterijduur. De muziek pauzeren en op een volume knop drukken zal de huidige batterijduur aangeven. Het batterijniveau van de BackBeat Go 3 verschijnt ook aan de bovenkant van het scherm van je iPhone, iPad of iPod Touch wanneer je hem gekoppeld hebt.
Geluidskwaliteit Plantronics BackBeat Go 3
Alhoewel Plantronics beweert om een 3D weergave van het menselijk oor gebruikt te hebben voor het design van hun oordopjes, is het lastig om iets aan te passen voor miljoenen oren die ongetwijfeld verschillend zullen zijn. Dat is echter niet waar het bedrijf in de fout is gegaan.
Als je de BackBeat Go 3 niet goed passend kan krijgen (deze in-ear koptelefoon is lastiger dan concurrerende modellen op dit gebied), dan zal lekkend geluid en een zwakke bas een constant probleem zijn. Wat achtergrond geluid toelaten als veiligheidsoverweging voor hardlopers is begrijpbaar, maar we denken dat het gebrek van consistentie in het audiospectrum vanwege de problemen om de oordopjes passend te krijgen alles af zal troeven.
De treble en de mids zijn warm en als je de oordopjes goed passend kan krijgen, dan is er een redelijk goede hoeveelheid sub bas aanwezig, alhoewel ze nog steeds matig presteren in de mid bas. Al met al is het geluid redelijk goed tot matig.
We ontdekte ook dat de oordopjes niet altijd blijven zitten. We hoefde ze niet constant aan te passen om ze in onze oren te houden, maar hoe meer we bewogen, hoe meer we begonnen te zweten en hoe meer ze uit ons oren begonnen te glijden. Om echt een goede bas te krijgen moesten we de oordopjes diep in ons gehoorkanaal duwen en dat lijkt ons niet de bedoeling.
We probeerde alle oordopjes en geen van deze zorgde voor een significante vermindering van het lekkende geluid, alhoewel de grootste het beste voor ons werkte. Vervolgens probeerde we oordopjes van de concurrentie uit (waaronder grotere afmetingen dan die van de BackBeat Go 3) om te zien of we een goede sluiting konden krijgen, maar dit lukte ons niet.
Plantronics maakt jammer genoeg gebruik van een ander systeem om de oordopjes vast te maken. De meeste in-ear modellen maken gebruik van een andere methode en deze design keuze betekent dat je ze veel makkelijker vast kan maken, maar het voorkwam dat we andere oordopjes konden gebruiken.
Gezien het probleem dat we hadden met het passend krijgen van de oordopjes en de resulterende verslechtering van de audiokwaliteit en het lekkende geluid, gaven we de oordopjes aan verschillende collega’s om te kijken of we een goede sluiting konden krijgen. Dit lukte en de bas was gangbaar en de betere sluiting zorgde ook voor een betere passieve geluidsisolatie, alleen niet zo goed als bij oordopjes van traagschuim. Over het algemeen vond men dat de BackBeat Go 3 te zwaar was door zijn afmetingen en de meegeleverde wings waren of te klein of oncomfortabel groot. Verschillende wing opties had dit probleem op kunnen lossen.
De prestaties van alle in-ear koptelefoons hangt af hoe goed ze passen, maar de BackBeat Go 3 is groot genoeg om ze een probleem te maken voor een grotere groep mensen dan bij concurrerende modellen en om die reden is ons enthousiasme iets gematigd.
Telefoongesprekken klonken echter geweldig met deze oordopjes. Geen enkele beller klaagde dat we niet te horen waren en zelfs met aardig wat achtergrond geluid presteerde ze goed. Gezien de afkomst van Plantronics met hun telefoon headsets komt dit echter niet als een verrassing.
Siri en Google Now activeren via de ingebouwde knoppen was ook makkelijk. We hoefde deze maar twee seconden vast te houden voordat het geactiveerd werd. We merkte een vertraging van zo’n twee seconden op voordat de assistent naar voren kwam en zodoende werd ons commando niet gehoord. Toen we echter gewend waren aan deze vertraging was dit geen probleem meer. Een snellere timing was echter fijn geweest.
De beweerde batterijduur van de koptelefoon is 6,5 uur en dit bereik je wanneer je gebruikt maakt van het medium geluidsniveau. Aangezien de oordopjes al niet echt luid zijn, zal je zeer waarschijnlijk ze luider dan dit moeten gebruiken, waardoor de gebruikstijd naar tussen de vijf en zes uur daalt. Dat is nog steeds niet slecht en het optionele oplaadetui is handig, welke de gebruikstijd kan verdubbelen.
Garantie
Plantronics biedt een gelimiteerde garantie van een jaar wanneer je de koptelefoon koopt bij een geautoriseerde detailist, waar reparaties en vervanging onder vallen.
Conclusie van deze Plantronics BackBeat Go 3 review
De BackBeat Go 3 gebruikt een bekend lichtgewicht design, maar Plantronics was te conservatief om de gaten te sluiten, zodat deze oordopjes echt goed konden presteren. Ze zijn bruikbaar, maar zeker niet exceptioneel en springen er niet echt uit ten opzichte van de concurrentie. Gezien de afmetingen zal het lastig zijn om de oordopjes passend te krijgen en dat is een groot probleem. Plantronics heeft echter een aantal uitstekende features toegevoegd en biedt een redelijke geluidskwaliteit en deze oordopjes zijn zeker de overweging waard als je op zoek bent naar een uitstekende kwaliteit van telefoongesprekken en een spat water bestendig design.
Met deze prijs inclusief oplaadetui hoef je je bankrekening niet te plunderen, maar als je op zoek bent naar een mix van comfort en audioprestaties, dan is de Jabra Sport Pace Wireless of Brainwavz BLU-100 een betere keuze.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art & Craft: bekijk aanbieding
LEES OOK: