Monster iSport Freedom Review: luid, helder geluid in een stevig frame

 

Voordelen

Lichtgewicht, erg stevig frame; Luid, helder geluid met sterke bas; Draadloos; Lange baterijduur

Nadelen

Enigszins duur; Hoge tonen kunnen te scherp zijn op hogere volumes

Conclusie

De Monster iSport Freedom-koptelefoon biedt luid, helder geluid in een draadloos en erg stevig frame.

>> Bekijk goed de aanbiedingen bij Coolblue & Bol.com >>

 

Monster iSport Freedom Review

Op uw plaatsen, klaar voor de start, rock out! Monster mikt op de liefhebber van muziek en fitness met de iSport Freedom-koptelefoon. De felgekleurde, over-ear koptelefoon van $249 levert sterke bas en lichtgewicht impactbestendigheid met een weer- en microbebestand frame. En hadden we al gezegd dat hij draadloos is? Lees verder om te ontdekken of de Freedom het waard is direct naar de dichtstbijzijnde winkel te sprinten.

 

Ontwerp

Monster isport freedom koptelefoon reviewEén ding is zeker: de Freedom valt op in de menigte. De anti-bacteriële siliconen onderkant van de hoofdband en de speakers zijn zo felgroen gekleurd dat ze praktisch radioactief zijn. Maar dat is geen probleem, vooral voor joggers die ‘s nachts of tussen druk verkeer hardlopen. Het materiaal is niet alleen felgekleurd, maar ook reflecterend en weerbestendig. De koptelefoon is ook in het zwart verkrijgbaar als je minder op probeert te vallen.

Nadat we bekomen waren van de eerste visuele schok begonnen we het zwart-met-grijze plastic over de bovenkant van de hoofdband te waarderen. We waren vooral blij met het grijze plastic, vanwege de textuur en het gevoel.

De zwart-met-grijze strips lopen over de hele lengte van de hoofdband en om de speakers heen. De rest van de kappen bestaat uit een neongroene, rubberachtige ring om een dongergrijzen chromen dop met het Monster-logo. Draadloze besturingsknoppen (waaronder de aan/uitknop, doorspoelen, terugspoelen, en volume) zijn te vinden op de rechterkap. De dop in het midden dient als pauzeerknop. Een 3.5mm-aansluiting voor de optionele audiokabel en een microUSB-poort zijn onderaan de linkerspeaker geplaats, met afdekking om het apparaat zweetbestendig te maken.

Door het ondergedeelte van de band op en neer te schuiven over de twee metalen verlengstukken kan de pasvorm aangepast worden. De speakers kunnen worden ingeklapt met behulp van metalen scharnieren, waardoor hij compacter in de draagtas past.

Hoewel de iSport Freedom draadloos is, was Monster zo vriendelijk om een audiokabel van 130 cm mee te leveren voor als de batterij leeg is.

Monster iSport Freedom sfeer

 

Comfort en Bouwkwaliteit

De Freedom kan aardig wat klappen hebben. Naast de wering van microbes en de weersbestendigheid is de koptelefoon bestand tegen schokken voor het onwaarschijnlijke geval dat ze afvallen. Dat zeggen we omdat de kappen zich aardig stevig vastklampten nadat we ze opgezet hadden. De siliconen oorkappen zijn zacht, en in het begin redelijk comfortabel. Maar na ze twee uur te hebben gedragen (waaronder een uur in de sportschool) werd de bovenkant van onze oren onprettig samengeknepen.

Ondanks dit uiteindelijke discomfort is de koptelefoon erg licht – hij weegt nauwelijks 218 gram, lichter dan de Soul Combat+ van 236 gram. Bovendien kan je de koptelefoon gewoon schoonhouden met een nat doekje na een sportsessie.

monster koptelefoon

Bluetoothkoppeling en Aanraakbesturing

Het koppelen van de iSport Freedom met een geschikt apparaat gaat snel en eenvoudig. Na de koptelefoon aan te zetten met de aan/uitknop op de rechterspeaker hou je de knop drie seconden ingedrukt. Het LEDje tussen de volumeknoppen begint dan rood en blauw te knipperen, waarmee het aangeeft in de koppelmodus te zitten. Het kostte onze Nokia Lumia 928 ongeveer twee seconden om de koptelefoon te ontdekken en er verbinding mee te maken.

Tijdens onze tests ondervonden we hoe prettig de feedback van de knoppen is. Door het verhoogde oppervlak konden we zelfs tijdens het gebruik van een crosstrainer de goede knop vinden.

Monster iSport Freedom inhoud

 

Prestaties

De iSport Freedom kan bijna iedere vorm van fysiek geweld hebben, maar hoe klinkt hij? De 40mm speakers van neodynium zijn aardig sterk, vooral in het gebied van de lage tonen. Monster zegt dat de koptelefoon ongeveer acht uur moeten worden “ingespeeld” voordat het geluid zuiver klinkt.

Na 20 uur zou het geluid optimaal moeten zijn. In het begin hoorden we wat gesis en geplop, maar die geluiden verdwenen na een uur. Het viel ook op dat de hoge tonen inderdaad wat minder scherp werden na een paar uur, maar ze bleven naar onze smaak te krassend.

De kappen deden hun werk goed tijdens onze oefeningen (30 minuten crosstrainen, 30 minuten spieroefeningen), en hielden het omgevingsgeluid voldoende tegen. De Freedom is merkbaar luider dan de Soul Electronics Combat+, maar niet genoeg om je oren pijn te doen.

Monster iSport Freedom bandWe begonnen met “Let the Beat Build” van Li’l Wayne, waarin de snares en hi-hats helder waren, en de bas diep. Hetzelfde nummer klonk op de Combat+ een beetje gedempt. Maat toen we over gingen naar “The New Workout Plan” van Kanye West werden we begroet door een nogal harde viool. De bas was zwaar, maar niet genoeg om het nummer te verdringen of verdraaien. Voor dit nummer hebben we liever de goed gebalanceerde, zij het een beetje gedempte, prestaties van de Combat+. De meeste nummers klinken echter rijker en warmer op de Freedom dan op de Combat+.

De iSport Freedom slaagt erin het aanzienlijke achtergrondgeluid van Amsterdam te verdringen. De trompet op Jennifer Lopez’s “Get Right” klonk krassend op het hoogste volume, maar in het middengebied presteert de koptelefoon voldoende, met stevige bas en warme midden- en hoge tonen. De Freedom deed het ook uitstekend op nummers met veel bas, zoals  Trashwang” van Tyler the Creator.

 

Telefonie

We hebben meerdere keren gebeld naar vaste telefoons en mobieltjes met de iSport Freedom, en de gesprekken waren steeds luid en duidelijk te verstaan voor beide partijen. Het achtergrondgeluid in de sportschool en op straat was verwaarloosbaar, met dank aan de goed sluitende kappen.

 

Accuduur en Bluetooth

Monster zegt dat de iSport Freedom meer dan 14 uur gespreks- en speelduur biedt, en 100 uur standby-tijd. Wij hebben de koptelefoon vier uur achter elkaar gebruikt zonder enig teken van vermoeienis. Net zoals de Combat+ biedt de Freedom een automatische uitschakelfunctie, die in werking treedt als er 10 minuten geen verbinding is met een apparaat. De Combat+ deed dit na 10 seconden.

We hebben ook Monster’s claim getest dat het bereik meer dan 30 meter zou bedragen. We begonnen ons kantoor van 70 meter door te lopen, en wisten 31 meter te halen voordat het geluid begon te haperen. Het signaal viel volledig weg bij 102 meter.

 

Conclusie Monster iSport Freedom Review

Als je het idee van muziek tijdens je sportsessies kan waarderen, maar liever geen kabels hebt rondslingeren, is de iSport Freedom van Monster een prima keuze. Ze bieden luide audio met diepe, dreunende bas en een stevig frame dat slecht weer en klappen kan hebben.

De goedkopere Soul Combat+ biedt een beter gebalanceerde audiopresentatie. Je verliest dan wel de kabelvrije ervaring en het stevigere ontwerp van de Freedom. Al met al is de iSport Freedom een uitstekenede keuze voor sportliefhebbers die nét een beetje verder willen kunnen.

>> Bekijk goed de aanbiedingen bij Coolblue & Bol.com >>

 

Ben je er nog niet uit? Lees ook

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo