Vanaf het moment dat we de Jaybird X2 in-ears voor het eerst in handen kregen wisten we dat dit moment eraan zat te komen. Als opvolger van de populaire Bluebuds X – vaak aangeraden als een paar van de beste draadloze oordopjes in hun prijscategorie – moest de X2 heel wat werk verzetten om een waardige vervolg te worden. En dat hebben ze gedaan. Veel gebruikers vragen zich dan ook af of het tijd is voor een upgrade.

Jaybird heeft weliswaar de naam Bluebuds achterwege gelaten, maar de X2 is (zoals de naam al doet denken) in ieder opzicht een opvolger. Zoals iedere filmbezoeker je kan vertellen kan een vervolg nog zoveel groter en zelfs beter zijn, maar er zullen altijd genoeg mensen zijn die het origineel beter vinden. Kan dat ook het geval zijn met koptelefoons? We vergelijken de Jaybird X2 vs Bluebuds X.

 

Bouw & ontwerp

Op het eerste gezicht valt meteen op hoeveel de twee modellen op elkaar lijken, tot en met het Jaybird-logo op de zijkant. Het grootste verschil zit hem in de afwerking – de X2 is voorzien van een matzwarte kleur, die er veel moderner uit ziet dan de glimmende zwart-met-chromen verf op het origineel. De Jaybird X2 is ook beschikbaar in veel meer verschillende kleuren dan de BlueBuds X.

De bouwkwaliteit van de twee is erg vergelijkbaar – beide zijn zweetbestendig en worden geleverd met een levenslange garantie tegen zweetschade van Jaybird. Ze zijn dan wel nagenoeg identiek, maar er is één belangrijk verschil: in plaats van drie paar oordoppen, die je kreeg bij de Bluebuds X, zijn er bij de X2 zes paar inbegrepen – drie traagschuimen doppen van Comply naast de siliconen exemplaren. Deze extra opties kunnen de X3 comfortabeler maken, afhankelijk van degene die ze draagt.

De Jaybird X2 Blubuds is er in een stuk meer kleuren.

Bij ieder model krijg je een draagtas, altijd een welkome toevoeging, die bij de X2 aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van de klemdoos die je kreeg bij de Bluebuds X. In plaats daarvan is de X2 voorzien van een siliconen koffer die veel beter sluit dan de plastieken variant – je hoofdtelefoon wordt dus beter beschermd tegen vuil, vloeistof, en valpartijen.

Winnaar: X2

 

Verbinding

Als je kijkt naar de Bluetoothversie die op de doos staat zou je misschien denken dat er een vergissing is begaan, maar nee – zowel de Bluebuds X als de X2 gebruikt Bluetooth versie 2.1 met EDR. Volgens Jaybird zijn er geen audiovoordelen te behalen aan de latere versies, maar veel mensen zullen nog steeds naar de doos kijken en zich afvragen waarom er geen 4.0 of 4.1 staat (zoals bij de meeste koptelefoons die dit jaar zijn uitgekomen).

Beide exemplaren worden op een vergelijkbare manier gekoppeld – tot de steminstructies van Jenna aan toe. De Jaybird X2 is echter minder aggressief met zijn audio-notificaties. De Bluebuds X produceert een hoorbare piep als je de volumeknop indrukt, terwijl de X2 dat achterwege laat. Dit vinden we positief – je kunt het volume toch al horen veranderen.

Wegvallend geluid was een vrij frequent probleem bij de Bluebuds X – tijdens de review kon dit zelfs voorkomen op afstanden van een of twee meter. Tijdens onze tests leek dit grotendeels opgelost met de Jaybird X2. Wij kwamen geen storingen tegen voor het schrijven van deze review, maar het is handig om te weten dat sommige anderen er wel tegenaan liepen.

Winnaar: X2

 

Accuduur

Op papier zijn de Bluebuds X en de X2 identiek als het aankomt op accuduur: ieder claimt een speelduur van 8 uur en een oplaadtijd van zo’n 2,5 uur. In de praktijk is dit niet precies waar. Toen we de Bluebuds X reviewden kwamen we erachter dat de accu consistent 6 tot 6,5 uur haalde. De X2 weet, aan de andere kant, consistent de 8 uur te halen die Jaybird belooft. Hij laadt ook snel op.

Winnaar: X2

 

Geluidskwaliteit

We hebben al eerder gezegd dat de goede pasvorm één van de belangrijkste elementen is die het beste geluid mogelijk maken voor in-ears. Als het hierop aankomt heeft de Jaybird X2 een klein voordeel – er zijn tenslotte meer oordoppen beschikbaar. Het is goed mogelijk om je eigen Comply-traagschuimen oordoppen te kopen voor bij de Bluebuds X, maar het is prettiger om ze uit de doos mee te krijgen.

De oordoppen van de X2 dragen bij aan de geluidskwaliteit.

Afgezien van de oordoppen is het geluid van de X2 absoluut iets beter, al zou je het misschien beter geraffineerder kunnen noemen (het geluid is nog steeds behoorlijk vergelijkbaar). Er is iets meer bas aanwezig in de X2, maar zelfs dat is geen enorm verschil. De gedetailleerdere middelhoge en hoge tonen zijn subtieler, maar zorgen wel voor een prettiger geluidsbeeld.

Dit is zeker de categorie met het kleinste verschil. Als je het geluid van de Bluebuds X niet goed vond zul je waarschijnlijk ook de X2 niet echt kunnen waarderen.

Winnaar: X2

 

Conclusie

Of je nu wel of niet gaat voor de upgrade is al sinds de release van de X2 een veel voorkomende vraag geweest onder eigenaars van de Jaybird Bluebuds. Gezien het feit dat de X2 heeft gewonnen in iedere categorie zou je misschien verwachten dat ons antwoord positief zou zijn, maar het is niet zo eenvoudig. Als je gelukkig bent met de Bluebuds X vinden we het verschil niet groot genoeg om een onmiddelijke overstap te verantwoorden, maar als je oude oortjes beginnen te slijten (of de accu achteruit gaat) is de X2 absoluut een waardige opvolger.

Ga je echter voor het eerst een paar kopen, dan is het antwoord duidelijk: de X2. Ook al is de Bluebuds zwaar afgeprijsd, dan nog is de Jaybird X2 met zijn nieuwe weerbestendige koffer en langere accuduur een betere investering op de lange termijn.

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo