Harman Kardon Soho i review

Kleine en luxe on-ear koptelefoon

Harman Kardon Soho i koptelefoon

klik om te vergroten

Harman Kardon, een relatieve nieuwkomer op de koptelefoonmarkt, heeft indruk op ons gemaakt met zijn debuutmodellen, de CL (Classic),BT (Bluetooth) en NC (noise-canceling). Deze koptelefoons zijn een goede mix van unieke styling, indrukwekkend geluid en een redelijk comfortabele pasvorm.

Ik had dan ook hoge verwachtingen van Harman Kardon’s nieuwste toevoeging aan de lijn, de Soho, een compacter on-ear model  met Harman’s hoekige vierkante oorkussens in een vintage industriële stijl. De Harman Kardon Soho I koptelefoon dat ik hier bespreek is de Apple-vriendelijke uitvoering met geïntegreerde afstandsbediening/microfoon. Er is ook een Soho-A uitvoering met een universele inline afstandsbediening voor andere devices.

  • De plussen: De Harman Kardon Soho-I is een stijlvolle, compacte on-ear koptelefoon die relatief comfortabel draagt. Je kunt hem opvouwen en hij presteert goed voor zijn formaat. Het snoer is afneembaar en vervangbaar en de koptelefoon wordt geleverd met een Apple-vriendelijke afstandsbediening/microfoon of universele afstandsbediening (Soho-A) waarmee je kunt telefoneren.
  • De minnen: De harde uitklapbare case past slecht voor het compacte design van de koptelefoon en is onhandig in gebruik. De koptelefoon laat een behoorlijke hoeveelheid omgevingsgeluid door en zou beter kunnen klinken voor € 250.
  • Waar het op neerkomt: De Harman Kardon Soho-I hoofdtelefoon is aantrekkelijk als je op zoek bent naar een compacte on-ear koptelefoon, maar heeft wel enkele tekortkomingen.

Vergelijk prijzen bij:

In tegenstelling tot de bovengenoemde Harman Kardon modellen heeft de Soho zich ontdaan van alle overtollige materialen, waaronder het handelsmerk van het bedrijf, de verstelbare metalen hoofdband die het mogelijk maakt om de pasvorm aan je eigen hoofd aan te passen.

In plaats daarvan lopen de roestvrijstalen armen aan de zijkant van de koptelefoon taps toe in de leren hoofdband voor een gevoerde ervaring. Voor zo’n stevige koptelefoon is hij vrij licht en ik vond hem over het algemeen comfortabel zitten, hoewel sommige mensen misschien zullen vinden dat de smalle hoofdband niet echt stevig op je hoofd zit. (als je je hoofd krachtig heen en weer schudt, kan de koptelefoon een beetje verschuiven) Doordat de koptelefoon kleiner is, lijkt hij niet geweldig te werken voor mensen met een wat groter hoofd.

klik om te vergroten

De Soho heeft een uitvoering voor iOS devices en een voor Android en andere smartphones.

De Soho-I, die verkrijgbaar is in zwart, wit of camel, deed me denken aan de P3 van Powers & Wilkins. Deze koptelefoon heeft ook afneembare vierkante oorschelpen (ze zijn magnetisch). Je neemt de oorschelp af om de bijgeleverde kabel te bevestigen of los te maken. Je kunt de kabel vervangen, mocht deze beschadigd raken. Dat is een pluspunt.

Ik was echter niet zo te spreken over de harde, uitklapbare case waarin de koptelefoon zit. Ik had hetzelfde met de case van de B&W P3, maar bij die case kun je de koptelefoon tenminste makkelijker wegbergen. Harman Kardon zou dit voor zijn hele lijn beter kunnen doen en de Soho-I zou echt een eenvoudigere soft case moeten hebben. Het is een feit dat deze koptelefoon zeer compact is voor een on-ear model (je kunt hem opvouwen), dus er zou een case bij moeten zitten die net zo compact is.  Harmon Kardon had in plaats van naar Powers & Wilkins moeten kijken naar de OE2i van Bose, die een perfecte case heeft die maar weinig ruimte in een tas inneemt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Prestaties

Als je je bedenkt dat de Soho-I kleinere, 30 mm drivers heeft (het CL model heeft bijvoorbeeld 40mm drivers), klinkt de koptelefoon beter dan ik verwacht had. Harman Kardon’s koptelefoons zijn meestal goed gebalanceerd, helder en hebben een aangename bas. De Soho-I koptelefoon zet die trend voort, maar hij klinkt toch niet zo dynamisch en vol. Dat gezegd hebbende, vond ik dat hij iets beter klinkt dan de P3 van Bowers & Wilkins. De basprestaties van de twee modellen zijn vergelijkbaar, maar de P3 klinkt iets saaier (lees: de Soho heeft een wat meer gedefinieerde bas). De P3 koptelefoon draagt echter waarschijnlijk wel wat prettiger en past beter voor mensen met een groter hoofd.

klik om te vergroten

De Soho koptelefoon in camel. Hij is ook verkrijgbaar in wit en zwart.

Het is ook vermeldenswaardig dat de Soho-I koptelefoon geluid van buitenaf niet fantastisch dempt. Ik heb ermee door de straten van Amsterdam gelopen en de koptelefoon liet redelijk wat geluid door. Hij is dus niet ideaal voor lawaaierige omgevingen.

Uiteindelijk klinkt de koptelefoon goed, maar met zo veel concurrentie op de huidige koptelefoonmarkt had ik eigenlijk wel wat meer verwacht van een koptelefoon die +/€ 250 kost. Dus hoewel hij op bepaalde vlakken mijn verwachtingen overtrof, presteert deze koptelefoon niet op hetzelfde niveau als Harman Kardon’s grotere koptelefoons (en het CL model is online momenteel afgeprijsd).

 

klik om te vergroten

 

Conclusie Harman Kardon Soho i review

Toen ik de Harman Kardon Soho-I koptelefoon voor het eerst zag, was ik vol verwachting, omdat het design gaaf is en ik nieuwsgierig was een higher-performance on-ear koptelefoon uit te proberen die relatief compact was en hopelijk ook comfortabel.

Vergelijk prijzen bij:

Als dat is waar je naar op zoek bent, maakt de Soho-I dat op vele punten waar, hoewel het uiterlijk zeker niet iedereen zal aanspreken. Als de Soho-I nu buitengewoon goed zou presteren, zou ik me niet zo druk maken over het design of de case, maar nu het geluid niet echt indrukwekkend is (het is goed, maar niet geweldig, zeker niet voor deze prijs), stoort de case ook meer.
Samengevat: ik vond de Soho-I een goede koptelefoon, maar was er niet meteen verliefd op – wat ik wel gehoopt had.

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo