Jabra Sport Pulse Wireless review: raakt niet snel van (hart)slag

Deze draadloze koptelefoon raakt niet snel van (hart)slag

  • Voordelen: De Jabra Sport is een draadloze Bluetooth-koptelefoon die stevig en comfortabel zit, bestand is tegen water, impact, en stof, en een goede ingebouwde hartslagmonitor heeft.
  • Nadelen: Had beter kunnen klinken voor een koptelefoon van €200; accuduur is maar 4,5 uur.
  • Conclusie: Als je de ingebouwde hartslagmeter belangrijker vindt dan het allerbeste geluid, is de Jabra Sport Pulse een van de betere draadloze sportkoptelefoons op de markt, vooral op het gebied van pasvorm en functies.

Vergelijk de prijzen bij:

 

De Jabra Sport Pulse Wireless review

Ik krijg veel e-mails met de vraag wat nu de beste draadloze koptelefoon is, en het blijft een lastige vraag om te beantwoorden. De Beats Powerbeats2 Wireless is de best verkopende hoofdtelefoons in de categorie, en biedt een behoorlijke pasvorm en geluid, maar niet iedereen vindt ze hun geld waard. Met de Plantronics BackBeat Fit krijg je meer waar voor je geld, en deze krijgt dan ook hogere beoordelingen van gebruikers (en van mij), maar ook dit model is niet perfect. Dan zijn er ook nog tientallen budgetopties die wel werken, maar vaak te wensen overlaten op het gebied van geluids- en bouwkwaliteit.

jabra sport pulse wireless review upNu is er een nieuwe mededinger in de vorm van de Jabra Sport Pulse, een Bluetooth koptelefoon met stereo voor €200 die niet alleen zweet- en regenbestendig is, maar die ook een ingebouwde hartslagmonitor heeft. Ook dit model heeft een paar kleine tekortkomingen, maar het is een van de betere in-ear draadloze sportheadsets met Bluetooth die verkrijgbaar zijn, vooral als je iemand bent die een hartslagmeter gebruikt of wil proberen.

Ik vind deze Sport Pulse beter dan het eerdere Bluetoothmodel van Jabra, de Rox, die nu ongeveer €100 kost. De voornaamste reden hiervoor is dat hij een stuk beter in mijn oren past, en de kans is groot dat hij ook in jouw oren past (ten minste veilig en comfortabel). Toch bestaat bij iedere in-ear koptelefoon het risico op teleurstelling als blijkt dat hij niet goed blijft zitten.

Het is interessant om te weten dat de Sport Pulse schijnbaar is ontworpen in Denemarken, door een andere groep ingenieurs dan de mensen die de Rox hebben gemaakt (het moederbedrijf van Jabra is GN Netcom), dus de twee koptelefoons hebben niet zo heel veel met elkaar te maken.

Om hem beter te laten passen zitten bij de Jabra verschillende vleugeltjes en siliconen oordoppen, waarmee de pasvorm aan te passen is (ik ging voor een medium vleugel en een grotere oordop). De hartslagmeter ligt tegen de onderkant van de binnenrand van je oor. De hele samenstelling ziet er op het eerste gezicht nogal groot uit, maar hij past gemakkelijk dan je zou denken, en de oordoppen zijn lichten dan die van de Rox.

Er zijn een afstandsbediening en microfoon ingebouwd om mee te bellen, en bij de koptelefoon zit een prima draagtasje. Ook wordt een klein accessoire meegeleverd (in de verpakking zitten meerdere exemplaren voor als je er een kwijt raakt) waarmee je de kabellengte kunt aanpassen. Sommige mensen hebben het liefst een langere kabel, die meer op de schouders rust, terwijl anderen liever een kortere draad op de nek hangen. De keuze is aan jou.

koptelefoon Jabra Sport Pulse Wireless close

Met de ingebouwde afstandsbediening/microfoon kun je de koptelefoon aanzetten, telefoongesprekken opnemen, nummers doorspoelen, en het volume wijzigen.

 

Deze koptelefoon ondersteunt NFC koppeltechnologie, die gebruikt kan worden met veel recente Android-telefoons; misschien wordt het ook ooit bruikbaar met de iPhone 6/6 Plus en latere iOS-telefoons, als Apple besluit de NFC-modules op die telefoons open te gooien (op het moment worden die alleen gebruikt voor Apple Pay). Ik moet zeggen dat het gemakkelijker is om te koppelen met een Android, omdat iOS-apparaten twee stappen vereisen (eerst de hartslagmeter, vervolgens de Bluetooth-audio). Het was in het begin vrij lastig om de koptelefoon met mijn iPhone 5S te verbinden (na de eerste koppeling werkte het prima). Bij mijn Samsung Galaxy S5 kostte het maar één stap.

De firmware van de koptelefoon kan worden geüpgraded (net zoals de app), en ik heb dat ook zonder moeite gedaan voordat ik met deze review begon (je moet de koptelefoon wel met USB aansluiten op de computer). In de toekomst zou Jabra extra functies moeten toevoegen aan zijn Sport Life app.

Jabra Sport Pulse Wireless koptelefoon header

Vergelijk de prijzen bij:

 

Meerdere apps voor de hartslagmonitor

Om de hartslagmonitor te kunnen gebruiken moet je de gratis Jabra Sport Life-app downloaden, die beschikbaar is voor gebruikers van Android en iOS, of een andere fitnessapp gebruiken die hartslagmonitors ondersteunt via Bluetooth Smart (dat ook wel bekend staat als Bluetooth LE of Bluetooth low-energy).

Ik vond de app goed. Je kunt rentijden bijhouden, en de app houdt zowel je actuele als je gemiddelde hartslag tijdens een sessie bij. Hij onthoudt je geschiedenis, meldt afstand en snelheid (zolang GPS aanstaat op je telefoon) met gesproken updates, en beschikt over een aantal ingebouwde tests en een muziekspeler waarmee je bij je muziekvoorraad kunt.

Je kunt ook een muziekservice zoals Spotify gebruiken terwijl de Jabra-app draait (de “stemcoach” verlaagt het volume van je muziek, maar pauzeert het niet). Zoals ik al zei kun je de koptelefoon gebruiken met andere fitnessapps zoals Nike+, Endomondo, en RunKeeper. De hartslagmonitor werkt bij veel van deze fitnessapps, maar niet per se bij allemaal (ik kreeg hem aan de praat bij RunKeeper en Endomondo).

Zoals ik al zei komt de stemcoach van de app af en toe met de tijd van je sportsessie, je huidige hartslag, en je gemiddelde hartslag. Je kunt ook op ieder moment op de knop op de linkerspeaker drukken om die informatie te krijgen.

Jabra Sport Pulse Wireless review verpakking

Bij de koptelefoon zit een kleine draagtas.

Prestaties

Als je hem goed af weet te sluiten is de geluidskwaliteit best aardig, al zou ik niet zeggen dat het fantastisch is. Hij is iets te fel en je verliest aardig wat bas als de afsluiting niet strak genoeg is. Hij loopt ook tegen problemen aan bij ingewikkelde nummers met veel verschillende instrumenten en frequenties tegelijk (hij had echt veel moeite met “Diane Young” van Vampire Weekend, bijvoorbeeld).

Jabra Sport Pulse Wireless oortjesVoor achtergrondmuziek tijdens het sporten doet hij zijn werk, maar zoals ik al zei is een goede sluiting cruciaal om de beste geluidskwaliteit te krijgen. Ik verwacht dan ook dat sommigen deze hoofdtelefoon heel goed zullen vinden klinken, terwijl anderen teleurgesteld worden. Als je hard aan het sporten bent zal die sluiting lastig te krijgen zijn.

De Beats PowerBeats2 Wireless en de Plantronics BackBeat Fit zijn allebei ontworpen om losser te zitten en wat omgevingsgeluid binnen te laten voor veiligheidsredenen. Deze Jabra lijkt hiervoor niet bedoeld te zijn, maar je kunt een kleinere oordop kiezen om meer geluid binnen te laten, zodat je het verkeer kunt horen als je buiten loopt of fietst. Wel zal het geluid er wat onder lijden.

Het is belangrijk om te weten dat de koptelefoon, wanneer je ermee rommelt om hem beter te laten passen, soms je hartslag kwijtraakt en dit met een stembericht laat weten. (Opmerking: Terwijl ik deze zin typte kreeg ik een bericht dat mijn hartslag 61 was, mijn gemiddelde hartslag 57, en dat ik in de “lichte” trainingzone was.)

Volgens Jabra is de hartslagmeter behoorlijk nauwkeurig. Het punt is dat de meeste hartslagmonitors enorm variëren qua nauwkeurigheid, maar mijn algemene indruk is dat hij redelijk accuraat is, afgaand op de standaardhartslag die mijn dokter bij mij heeft gemeten. (Ik zal deze review bijwerken zodra we meer koptelefoons met hartslagmonitors hebben getest, zoals de SMS Audio Bio Sport Earbud with Heart Monitor van €150).

De accuduur zou 4,5 uur moeten zijn. Dat is niet geweldig, maar veel van deze in-ear Bluetooth-koptelefoons halen net de 5 uur, dus het valt binnen de verwachtingen.

 

Conclusie Jabra Sport Pulse Wireless review

Zoals ik al zei vind ik deze Jabra Sport Pulse een goede koptelefoon, en een van de betere draadloze koptelefoons op de markt, met name op het gebied van pasvorm en functies. De hartslagmonitor is een waardevolle toevoeging, en hij is zeker het overwegen waard als dat jou aanspreekt – ook al had hij voor zijn prijs iets beter mogen klinken.

Vergelijk de prijzen bij:

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo