A-Audio Icon wireless review

  • Voordelen: Ongelofelijk krachtige audio – alleen voor basliefhebbers. Beschikt over veel nuttige accesoires. Kan worden gebruikt met ruisonderdrukking, versterkte bas, of in passieve (bekabelde) modus. Erg comfortabel
  • Nadelen: Basrespons is overdreven. Ruisonderdrukking is matig. Ontwerp is niet voor iederen. Erg duur.
  • Conclusie: De A-Audio Icon Wireless is een extreem dure ruisonderdrukkende Bluetooth koptelefoon met veel accessoires en een extreem baszwaar geluidsbeeld.

 

A-Audio Icon wireless review

Het gebeurt niet vaak dat een producent een goede draadloze koptelefoon weet te produceren die ook nog gebruik maakt van ruisonderdrukking – we zien meestal dat deze erg dure manusjes-van-alles nergens in uitblinken. Zo ook de A-Audio Icon Wireless, die over de toonbank gaat voor wel €379. De koptelefoon beschikt over een stevig ontwerp, enorm veel nuttige accessoires, en zowel Bluetoothaudio als actieve ruisonderdrukking. Overtuigde liefhebbers van bas zullen verrukt zijn, maar het is geen gebalanceerd of nauwkeurig geluid, en de ruisonderdrukking is middelmatig. Voor deze prijs kun je beter krijgen.

 

Ontwerp

De A-Audio Icon Wireless

De Icon Wireless, die te verkrijgen is in volledig zwart of chroom-en-zwart, ziet er niet subtiel uit. Hij is dan ook niet voor iedereen. De koptelefoon ziet er onmiskenbaar luxueus uit, en voelt ook zo – de hoofdband heeft een beklede, van kussens voorziene onderkant, de over-the-ear-speakers zijn zacht bedekt, en de oorkappen kunnen naar binnen worden gedraaid om makkelijk te worden opgeborgen. Het logo aan de buitenkant is echter het enige dat echt opvalt: te midden van een aantal industrieel ogende schroeven en randjes bevindt zich een grote letter A, voorzien van muzieknootjes aan beide kanten. Je vraagt je al snel af of dit ontwerp niet veel mooier had kunnen zijn met een minimalistischer logo.

Die randjes en schroeven – of in ieder geval een paar daarvan – blijken dienst te doen als handig vermomde knoppen. Op de rechterspeaker zijn de knoppen te vinden voor het volumeniveau (dat samenwerkt met het volume van het mobiele apparaat, niet los daarvan), en het logo in het midden pauzeert en navigeert door de nummers, en kan gebruikt worden om telefoongesprekken te beantwoorden. De linkerspeaker biedt ruimte aan een aan/uit- en koppelknop (de koptelefoon maakt automatisch verbinding zodra hij aangaat), en een LED-lampje dat de status en accuduur aangeeft. In de buurt van deze knop bevindt zich de microUSB-verbinding voor de meegeleverde laadkabel. Ook een stopcontactadapter wordt meegegeven aan de koptelefoon.

De koptelefoon kan ook worden gebruikt in een modus met actieve ruisonderdrukking (de standaardmodus wanneer hij opstart) of in een basversterkende modus – druk de aan/uitknop simpelweg tweemaal in om ertussen te wisselen. Dit kan echter af en toe onhandig zijn, en de dubbele tik wordt niet altijd goed waargenomen. Als je behoefte hebt aan geen van beide modi kun je de circuits omzeilen door bekabeld te luisteren.

De rechterspeaker is voorzien van een poort voor een van de meegeleverde 3,5mm audiokabels (waarvan één exemplaar is voorzien van een ingebouwde afstandsbediening met drie knoppen). Zodra een kabel wordt gedetecteerd slaat de Bluetoothverbinding automatisch af, ideaal voor het sparen van de accu.

Het accessoireaanbod houdt echter nog niet op. A-Audio voorziet je ook van een externe USB-accu – laad hem een keer op, en je kunt hem gebruiken om je koptelefoon te voorzien van stroom als hij onderweg leeg raakt. De Icon Wireless beschikt ook over een harde beschermingshoes met rits, waarin de koptelefoon in opgevouwen toestand past. Oh, en voor de zekerheid is er ook een zemen schoonmaakdoekje bijgestopt.

A-Audio schat de accuduur in op ongeveer 12 uur, maar de daadwerkelijke tijd hangt af van het volume waarop je je muziek afspeelt.

 

Prestaties

De ruisonderdrukking veroorzaakt een nét hoorbare hoge sistoon – dit komt veel voor onder ruisonderdrukkende koptelefoons, en is niet echt iets om over te klagen. Maar deze circuits kunnen zich niet meten met de ruisonderdrukking die je aantreft in bijvoorbeeld de Bose QuietComfort 25. De modus met versterkte bas zal zeker indruk maken op liefhebbers van het lage bereik – hij zet behoorlijk wat lawaai neer – maar de Icon Wireless produceert normaal gesproken al meer dan genoeg bas.

Tijdens nummers met sterk sub-basmateriaal, zoals “Silent Shout” van The Knife”, zorgt de Icon Wireless (in beide modi) voor enorm veel bas. In de versterkte basmodus is het zo overdreven dat je de speaker daadwerkelijk kunt voelen bewegen in de oorkappen. De koptelefoon kan ook absurd hard spelen – veel harder dan noodzakelijk. Het resultaat is voorspelbaar: Als je deze koptelefoon zijn gang laat gaan, of de bas nu opgevoerd wordt of niet, vervormen en ratelen de speakers naar hartelust. Dit is echter geen enorm probleem, omdat zo’n volumeniveau ook voor korte periodes behoorlijk pijnlijk zou zijn – en bij hoge volumes die geen pijn doen verdwijnt de vervorming.

Bill Callahan’s “Drover,” een nummer met veel minder diepe bastonen, geeft een veel beter idee van het geluidsbeeld dat de Icon Wireless neerzet. Zoals we al zeiden blijft de bas overdreven, onafhankelijk van de modus waarin je je bevindt. De baritonstem van Callahan wordt voorzien van onnodig veel nadruk op het lage middengebied, en er is niet genoeg middelhoog geluid om hem helder op de voorgrond van de muziek te houden. De drums zijn te drammerig – ze klinken onnatuurlijk, en het geluid van de mix wordt over het algemeen vrij sterk naar het lage gebied getrokken. De middelhoge en hoge tonen klinken nogal onderdrukt – en dat is niet eens in de versterkte-bas-modus. In die modus klinken de lage tonen nóg krachtiger, maar het lijkt er ook op dat de middelhoge tonen een beetje worden opgedreven. Geen van beide modi klinkt bijzonder natuurlijk of nauwkeurig.

“No Church in the Wild,” van Jay-Z en Kanye West, laat zien wat de Icon Wireless kan doen op basgebied – de sub-bas van dit nummer klinkt, zelfs bij gematigde volumes, alsof het uit de speakers van een nachtclub komt, en je kunt de bas zelfs voelen in de oorkappen. Als de bas wordt opgedreven overheerst die enigszins, maar in de normale modus zijn de zaken iets beter gebalanceerd. Wederom zou een sterkere aanwezigheid op het middelhoge gebied prettig zijn om de contouren van de stemmen en de scherpte van de kickdrum terug te brengen.

 

Conclusie A-Audio Icon wireless review

De Icon Wireless is enorm zwaar op het gebied van bas. Als je daarnaar op zoek bent zul je niet teleurgesteld worden, maar het geluidsbeeld is altijd ongelofelijk zwaar en niet bijzonder nauwkeurig. Daarnaast is de ruisonderdrukking middelmatig. Je krijgt het gevoel dat A-Audio (net zoals veel producenten die hieraan vooraf gingen) teveel probeerde te doen met de Icon Wireless. Waarom zou je de ruisondrukking en een paar accessoires niet weglaten, en de prijs met €100 omlaag doen? Tegen €380 is de Icon Wireless een flinke investering, die lastig te verdedigen is. De koptelefoon is krachtig, en klinkt niet verschrikkelijk, maar in dit prijsbereik zijn er meer dan genoeg draadloze mogelijkheden die veel beter klinken – bijvoorbeeld de fantastische Bowers & Wilkins P5 Wireless en de Samsung Level Over (die ook matige ruisonderdrukking heeft, maar wel een beter gebalanceerd geluidsbeeld). Voor minder geld is er ook de Harmon Kardon Soho Wireless of de bekabelde, maar ruisonderdrukkende Bose QuietComfort 25.

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo