Jaybird Freedom review

De Jaybird Freedom draadloze koptelefoon is eindelijk gearriveerd. Er is een nieuw design, een nieuwe manier van opladen en Jaybird heeft zelfs een nieuwe app uitgebracht. Maar is hij alles waar we op gehoopt hebben? Je ontdekt het in deze Jaybird Freedom review.

 

Jaybird Freedom review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Luid geluid
  • Sterke bas
  • App ervaring

Negatief

  • Batterijduur
  • Past minder goed
  • Highs zijn erg doordringend

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Jaybird Freedom review:

Wat zit in de doos?

In de doos vind je een zachte draag buidel, handleiding, de koptelefoon, 3 setjes wing tips (L, M, S) en ook 6 paar oordopjes (S, M, L). Daarnaast is er ook nog een korte oplaadkabel, 2 kabel clips voor kabelmanagement (erg belangrijk) en een kleine clip om de koptelefoon aan je shirt vast te maken, welke niet zo belangrijk is. Tot slot krijg je de oplaad cradle die je nodig hebt om de koptelefoon op te laden.

 

Bouw en design

Je zal direct opmerken dat deze er heel anders uitzien dan de originele. De oordopjes zijn nu veel kleiner en hebben een afgerond design dat er erg strak uitziet. We leggen het verschil even uit als je niet bekend met de X2. De oordopjes van deze koptelefoon bevatte de batterij, waardoor ze erg groot en zwaar waren. Dus aangezien de oordopjes nu klein zijn, is de batterij ergens anders naartoe gegaan. Dat betekent dat de besturingsmodule nu groot, zwaar en niet zo mooi is.

Toen we de nieuwe Freedom voor de eerste keer zagen dachten we ‘Zo dat is groot’ en nu we hem in onze handen hebben kunnen we dit bevestigen. Het is zo groot dat wanneer je de kabel clips niet gebruikt, de oordopjes heel makkelijk uit je oren zullen vallen tijdens het rennen. De koptelefoon heeft ook geen micro-USB input. In plaats daarvan heeft Jaybird gekozen voor een oplaad cradle welke je met de koptelefoon moet verbinden. Je kan hem ook aan de besturingsmodule vastmaken terwijl je de koptelefoon draagt om de batterijduur een boost te geven.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkope Jaybird Freedom Review

Wanneer je de cradle verbind wordt alles nog zwaarder, maar we denken nog steeds dat het een goed idee was. Na een stukje gejogd te hebben kwamen we terug bij de auto, maakte we de oplaad cradle vast en lieten we de koptelefoon weer opladen. Het grootste probleem dat we met de Freedom hadden was het passen. We hadden tijdens deze review enorm veel problemen om de oordopjes in onze oren te houden en we moesten een groot deel van deze review herschrijven, want toen we eindelijk de juiste combinatie van oordopjes en kabellengte gevonden hadden, was de hele ervaring anders.

Er was echter nog steeds geen combinatie die tijdens het joggen werkte. Door de zware besturingsmodule vielen de oordopjes erg makkelijk uit onze oren en alleen wanneer je de kabel clips precies goed gebruikt kan je dit probleem oplossen. Als je twee clips nodig hebt voor de kabel en een derde om hem aan je shirt vast te maken wanneer je even snel wilt joggen, dan moet het design misschien verandert worden. De clips voelen echter wel sterk aan en zullen niet snel kapot gaan.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Verbinding

Een aspect van de koptelefoon dat nooit een probleem was tijdens het testen, was de Bluetooth sterkte. Ongeacht van waar onze telefoon was tijdens het joggen, we ervoeren nooit schokkerig geluid of iets dergelijks. Zelfs in huis was de verbinding makkelijk betrouwbaar tot op 10 meter.

Rechtstreeks uit de doos waren we niet onder de indruk van de geluidskwaliteit, maar de nieuwe Jaybird MySound app is aardig handig. Hij houdt je niet alleen op de hoogte van hoe vol de batterij nog is, maar hij laat je ook de EQ instellingen afstellen. Je kan ook door presets browsen en van te voren horen hoe ze klinken, waaronder samples gemaakt door atleten. De presets worden dan gekoppeld aan de Freedom en niet het geluidsapparaat. Dus als je net als ons vaak schakelt tussen apparaten, dan kan je er zeker van zijn dat je muziek hetzelfde zal klinken. In tegenstelling tot bedrade koptelefoons wordt de Bluetooth koptelefoon besturing niet veranderd of uitgeschakeld op basis van je besturingssysteem. Dus of je nu Android of iOS gebruikt, de besturing blijft hetzelfde. Je kan muziek afspelen en pauzeren en andere nummers uitkiezen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Batterijduur Jaybird Freedom

De batterijduur van de Freedom is maar zo’n 3 tot 4 uur, maar technisch gezien zou je hem kunnen gebruiken met de oplaad cradle om tot 8 uur te bereiken. Tijdens ons gebruik was dat echter niet realistisch, tenzij we aan een bureau zaten. Zoals we eerder al aangaven gebruikte we de cradle liever als een draagbare batterij om de Freedom op te laden wanneer we de koptelefoon niet gebruikte, in plaats van een oplader die we constant met de koptelefoon verbonden hadden.

Goedkoopste Jaybird Freedom Review

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Geluidskwaliteit Jaybird Freedom

Op het gebied van geluidskwaliteit was er een ding dat echt een verschil maakte en dat was de volume. Het volume van de koptelefoon kan je erg luid zetten, wat geweldig is voor fitness, maar niet voor geluidskwaliteit. Voor het testen creëerde we een vlak EQ profiel in de app om te zien hoe de koptelefoon klonk zonder verbeteringen.

Lows

Zelfs met een vlak EQ profiel heeft de Freedom een goede nadruk op bas, wat niet onverwacht is, aangezien hij bedoeld is voor fitness. Het was echter niet overdreven en ook al was het sterker dan wij willen, was het onderdrukt.

Mids

Mids lijken echt te lijden. Stemmen en instrumenten hebben niet een hoop detail en klinken bijna alsof ze een glans over hen heen hebben. Vooral tijdens liedjes zoals ‘Life is Wonderful’ van Jason Mraz waar het akoestisch begint en er halverwege meer instrumenten toegevoegd worden.

Vergelijk prijzen nu bij:

Highs

Zoals gezegd zijn deze erg luid. En voornamelijk omdat de highs vaak wat doordringend zijn, tenzij je het volume drastisch verlaagd. Er is een klokken synth in ‘Ember’ door WhoMadeWho die bijna pijnlijk is op sommige momenten.

Beste Jaybird Freedom Review

 

Conclusie Jaybird Freedom review

Al met al ziet de Jaybird Freedom er strakker uit dan de X2, maar hij past niet zo goed. De grotere oordopjes van de X2 bleven goed in je oren zitten en alhoewel ze zwaar waren en het er vreemd uitzag zaten ze wel goed. Bij de Freedom moet je volledig vertrouwen op de kleine accessoires, zoals de kabel clips en wing tips. Het is niet onmogelijk om ze goed te laten passen (en misschien zijn wij gewoon het probleem), maar het is zeker weten veel moeilijker dan bijvoorbeeld de UA draadloze koptelefoon, welke in je oren blijft zitten, het maakt niet uit tijdens welke situatie.

De geluidskwaliteit is oké, zelfs met de hulp van de app, maar dat is niet de reden waarom je deze koptelefoon koopt. Je koopt hem voor fitness. Maar tenzij je ze goed kan laten passen, scoren ze ook niet geweldig op dat gebied. Nadat de oordopjes goed bleven zitten vonden we de Freedom Wireless fijn, maar waarschijnlijk wachten we op de X3 en hopen we dat deze beter past.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK:

BluetoothKoptelefoon.com
Logo