Samsung Gear IconX review

Elk jaar wordt onze elektronica een beetje gecompliceerder, terwijl een paar extra features toegevoegd worden. In 2005 was de wereld onder de indruk van een kleine sensor van Nike die je in je schoen kan installeren om je trainingsroutine te volgen. Tien jaar later kan iedereen zijn telefoon aanzetten en hun vitale functies in de gaten houden terwijl ze een stukje gaan hardlopen. En nu heb je zelfs je telefoon niet meer nodig. Samsung is constant een leider in de mobiele fitness industrie geweest. Hun mobiele telefoons waren de eerste die een ingebouwde stappenteller hadden. Nu hebben ze het echter voor elkaar gekregen om de standaard selectie van gezondheidsfeatures in een setje compacte Bluetooth oordopjes te stoppen. In deze Samsung Gear IconX review zullen we uitgebreid kijken wat deze volledige draadloze oordopjes zoal te bieden hebben.

Vergelijk prijzen nu bij:

 • Coolblue:
bekijk aanbieding
 • Bol.com: bekijk aanbieding
 • Samsung Gear IconX review

  Eerste indruk

  De eerste promotie afbeeldingen lieten de Gear IconX oordopjes er iets groter uitzien dan dat ze eigenlijk waren. Wanneer je ziet welke features deze kleine oordopjes hebben, is het lastig om te geloven dat deze oordopjes echt zo klein zijn. Maar neem een kijkje naar het marketing materiaal van Samsung en je zal verrast zijn hoe klein deze apparaten zijn.

  Goedkope Samsung Gear IconX Review

  Alhoewel ze iets breder zijn dan de standaard oordopjes, profiteren ze van een kleine ‘wing’, welke ontworpen is om achter het kraakbeen van je oor te haken, zodat de oordopjes niet uit je oren vallen. Binnen in de ronde behuizing zit 4GB opslagruimte, een MP3 speler, een stappenteller en een hartslagmeter. Alhoewel dit niet de kleinste oordopjes op de markt zijn, hebben ze zeker weten een van de meeste features.

  Design

  Sinds dat Sony in de jaren 80 de helder gele ‘sport’ headsets uitbracht voor de Walkman, brengen fabrikanten fitnessproducten uit die beschikbaar zijn in een grote hoeveelheid levendige kleuren. De Gear IconX is niet anders. Alhoewel elektrisch blauw de voorkeursstijl is, worden de oordopjes ook verkocht in simpel zwart of wit voor personen die er niet te veel uit willen springen.

  Goedkoopste Samsung Gear IconX Review

  Zoals bij vele andere in-ear stijl oordopjes worden de rubberen dopjes verkocht in drie verschillende afmetingen om bij het gehoorkanaal van iedereen te passen. De wing of het kleine stukje plastic dat zich vast haakt bij het kraakbeen van je oor wordt ook meegeleverd in verschillende afmetingen. Dit design is nog niet eerder op de markt gebracht, dus het is een beetje lastig om te voorspellen hoe comfortabel dit is. Er zijn echter wel een aantal high-end in-ear monitors die verkocht worden door Shure of Ultimate ears die op een vergelijkbare manier ontwikkeld zijn en deze zitten aardig comfortabel. Dus zolang de wing makkelijk mee buigt is de kans klein dat je hier een probleem mee zal hebben.

  Vergelijk prijzen nu bij:

  • Coolblue:
  bekijk aanbieding
 • Bol.com: bekijk aanbieding
 • Fitness features

  De gaafste feature in deze oordopjes is de ingebouwde hartslagmeter. Wanneer je naar de afbeeldingen in het marketingmateriaal kijkt, dan lijkt dit hetzelfde infrarood model te zijn die voor de Galaxy smartphones gebruikt wordt. Als dit het geval is, dan zijn deze sensors aardig nauwkeurig. Om goed te kunnen werken moeten ze echter tegen je huid aan zitten. Dit verklaart de toevoeging van de wing, aangezien deze voor genoeg druk op het oor zou moeten zorgen, zodat de oordopjes stabiel blijven zitten. Dit is zeker niet de meest normale plek om je hartslag te meten, maar als het net zo goed werkt als de horloges van Samsung, dan zou je een aardig nauwkeurige meting moeten krijgen.

  Er is ook een stappenteller meegeleverd in de vorm van een snelheidsmeter. Deze sensors worden al een hoop gebruikt in smartphones en smart watches. Met de uitgebreide ervaring van Samsung op dit gebied van het creëren van fitness tracking apparaten, lijkt ons de kans klein dat hier problemen mee zullen zijn.

  Als je een persoon bent die een beetje motivatie tijdens de workout moet hebben, dan zal de Gear IconX een uitstekend hulpmiddel zijn. De toegevoegde spraakcommando’s geven je namelijk informatie over je workout. Zo kan je verwachten dat de totale afstand die je afgelegd hebt, de calorieën die je verbrand hebt en de gemiddelde snelheid allemaal opgenoemd zullen worden.

  Opslagcapaciteit

  De oordopjes hebben een opslagcapaciteit van 4GB, waarbij 3,5GB gebruikt kan worden door de gebruiker. Samsung claimt dat dit ruimte moet bieden voor 1.000 liedjes, maar dat lijkt ons zeer onwaarschijnlijk in 2016. Als je een oude collectie hebt die je jaren geleden van Napster gedownload hebt met een lage 128 kbps kwaliteit, dan haal je dat zeker. De standaard cd kwaliteit MP3 bestanden die je vandaag de dag kan downloaden hebben echter een veel betere kwaliteit en dan kom je eerder op zo’n 450 liedjes. Dit is nog steeds meer dan genoeg voor een workout, maar een stuk minder dan Samsung beweert.

  Vergelijk prijzen nu bij:

  • Coolblue:
  bekijk aanbieding
 • Bol.com: bekijk aanbieding
 • Besturing Samsung Gear IconX

  Vanwege het compacte design is er maar een knop die gebruikt kan worden om het afspelen van de muziek te beheren. Met dit in gedachte is het mogelijk beter om een kleine muziek collectie aan boord te hebben, aangezien door honderden nummer scannen een nachtmerrie kan zijn. Samsung lijkt het best mogelijke gedaan te hebben met zo’n gelimiteerde interface, aangezien ze simpele gebaren geïntegreerd hebben aan de zijkant van het oordopje.

  Een enkele tik zal het afspelen pauzeren of hervatten. Een dubbele tik zal een nummer overslaan of een inkomend gesprek aannemen. Drie tikken zijn vereist om een nummer terug te gaan. Langzaam over het apparaat swipen kan het volume afhankelijk van de richting verhogen of verlagen. Je vinger op de sensor houden zal er uiteindelijk voor zorgen dat het apparaat langzaam een menu voorleest.

  Samsung Gear IconX

  Met features zoals workout details, omgevingsgeluid en apparaatinstellingen moet je gewoon op de sensor tikken wanneer je het menu item hoort die je wilt selecteren. Het is niet het meest intuïtieve systeem op de markt, maar vergelijkbaar met de Bluetooth besturingssystemen in moderne auto’s.

  Connectiviteit

  De Gear IconX is voornamelijk ontworpen om met Android smartphones te werken. Je moet een redelijk moderne telefoon hebben met Android 4.4 (KitKat) en tenminste 1,5GB RAM. Dus je vijf jaar oude Galaxy S3 is waarschijnlijk niet genoeg. Maar als je een moderne Android smartphone hebt, dan kan je nagenoeg elke feature van de headset met je hand besturen. Zo kan bijvoorbeeld muziek rechtstreeks draadloos verzonden worden naar de koptelefoon vanaf je interne opslag.

  Beste Samsung Gear IconX Review

  Workout data zal automatisch gesynchroniseerd worden met S-Health zonder dat je daar iets voor hoeft te doen en zal automatisch aan je bestaande data toegevoegd moeten worden. Zelfs als je een iPhone gebruiker bent heb je mogelijk geluk. Samsung geeft aan dat het apparaat compatibel is met andere fitness tracking apps, alhoewel ze niet expliciet aangeven welke. Muziek verzenden zal nog steeds met een computer gedaan moeten worden en de meegeleverde microUSB kabel.

  Vergelijk prijzen nu bij:

  • Coolblue:
  bekijk aanbieding
 • Bol.com: bekijk aanbieding
 • Duurzaamheid

  Samsung beweert dat de Gear IconX waterbestendig is dankzij een speciale deklaag. Gecombineerd met de rubberen bedekking is het mogelijk om te verwachten dat dit apparaat geen problemen zou moeten hebben met de beweging en vocht van een intensieve workout. Samsung geeft wel een grote waarschuwing dat een overtollige hoeveelheid vocht het apparaat kan beschadigen. Dit is waarschijnlijk vanwege de blootgestelde verbindingen die gebruikt worden om de oordopjes op te laden. Zolang je niet met ze gaat zwemmen zou dit echter geen probleem moeten zijn.

  Accuduur

  Tot dusver hebben deze oordopjes een hoop features in een ongelofelijk compact en functioneel apparaat weten te stoppen. Er is echter een opoffering die hiervoor gemaakt moest worden en dat is de accuduur. Wanneer je via Bluetooth naar muziek luistert op je telefoon, dan is anderhalf gebruikstijd het maximale wat je kan behalen. Als je profiteert van de interne opslagruimte, dan wordt dit verdubbeld naar drie uur. Dit zou genoeg moeten voor zelfs de meest extreme workouts, dus het is het absoluut waard om te profiteren van de interne MP3 speler.

  Er is een kleine feature die bedoeld is om het probleem van de accu op te lossen. De meegeleverde case is meer dan alleen een mooie opbergmethode. Deze laad namelijk de oordopjes ook voor je op. De accu capaciteit van deze case maakt het mogelijk om de oordopjes maximaal drie keer op te laden. Dus zelfs als je buitenshuis bent kan je een paar workouts uit deze oordopjes halen.

  Conclusie van deze Samsung Gear IconX review

  We hebben nu meer opties dan ooit om onze persoonlijke gezondheid bij te houden. Als je niet al een van de vele fitness trackers gekocht hebt van Fitbit, Garmin, Jawbone of Apple, dan is dit misschien de alles-in-een unit die je nodig hebt. Als een eerste generatie product zijn er echter een aantal minpunten die de doelgroep die van deze oordopjes kunnen profiteren enigszins limiteren.

  De Samsung Gear IconX moet in eerste instantie als een koptelefoon gekocht worden en een activiteit tracker als tweede. Je zal niet volledig kunnen profiteren van de fitness features tenzij de oordopjes volledig in je oren zitten. Dit betekent dat je niks kan horen. Als je van plan bent met je fiets op een drukke straat te fietsen of je aanmeldt voor een hardloopgroep, dan wil je je mogelijk niet volledig afzonderen van de buitenwereld. Als je dit apparaat koopt voor het gebruik als koptelefoon, dan zou de erg korte accuduur bij je persoonlijke doeleinden moeten passen.

  Samsung heeft indrukwekkende innovatie laten zien door verscheidene aanvullende features in een indrukwekkend apparaat te stoppen. Jammer genoeg is het eindresultaat een aardig middelmatig product. Het combineren van een middelmatige koptelefoon met een redelijke MP3 speler en een functionerende fitness tracker maakt nog niet een geweldig product. Tenzij je levensstijl past bij de specifieke vereisten van de Samsung Gear IconX, kan je waarschijnlijk beter een goede fitness tracker en een aparte, maar net zo goede koptelefoon kopen.

  Vergelijk prijzen nu bij:

  • Coolblue:
  bekijk aanbieding
 • Bol.com: bekijk aanbieding
 • LEES OOK:

  BluetoothKoptelefoon.com
  Logo