Fietsen terwijl je een koptelefoon op hebt is erg gevaarlijk. De kans is echter groot dat je iedere dag wel een paar fietsers tegenkomt met een in-ear of over-ear koptelefoon. De reden waarom het gevaarlijk is, is dat ze je bewustzijn van het verkeer om je heen hinderen. Om dezelfde reden gebruiken sommige joggers liever een niet isolerende koptelefoon. De Aftershokz Trekz Titanium vermijden dat je jezelf van de buitenwereld afsluit, door een technologie te gebruiken die beengeleiding heet.
Dit stuurt vibraties door je jukbeen, waar het geluid vervolgens verwerkt wordt in je binnenoor. Dit betekent dat je oren nog steeds vrij zijn om naar de buitenwereld te luisteren, zoals het geluid van een aanstormende taxi die met 80 km/h door een 50 km/h zone scheurt. Het is deze vaardigheid om je bewustzijn te behouden wat de Aftershokz Trekz Titanium een veel veiligere keuze maakt als je echt muziek of audio wilt luisteren tijdens het fietsen of joggen (zelfs als de geluidskwaliteit niet geweldig is). Je leest al het belangrijke over deze speciale koptelefoon in deze Aftershokz Trekz Titanium review.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Aftershokz Trekz Titanium review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Beengeleiding werkt goed
- Geweldig niveau van bewustzijn
- Redelijke batterijduur
Negatief
- Ietwat oncomfortabel na langdurig gebruik
- Lekkend geluid
- Doffe geluidskwaliteit
Belangrijkste features
- Beengeleiding technologie
- Bluetooth 4.1
- IP55 waardering
- Dubbele noise-cancelling microfoons
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Aftershokz Trekz Titanium review:
Design en comfort
Aan de buitenkant ziet de Trekz Titanium er uit als een normale nekband stijl koptelefoon. De nekband is van titaniumlegering gemaakt, waar de naam ook vandaan komt. Het met rubber bedekte titanium frame is lichtgewicht en voelt stevig aan.
We vonden dat de harde nekband na lange periodes een beetje oncomfortabel werd. Vooral het deel dat op je oren rust en tegen de achterkant van je hoofd zou wel wat zachter mogen. Mijn oren en achterhoofd begonnen een beetje vervelend te voelen na verloop van tijd. Ieders hoofd is echter anders, dus je ervaring is misschien beter of nog slechter.
De koptelefoon heeft een IP55 waardering, wat betekent dat koptelefoon een de standaard stof en waterbescherming heeft. Het zou geen problemen op moeten leveren als je deze koptelefoon in de regen draagt en hij kan prima tegen wat zweet. De koptelefoon is verkrijgbaar in rood, groen of grijs.
Alleen wanneer je de Aftershokz Trekz Titanium van dichtbij bekijkt (vooral waar normaal de oordopjes zouden moeten zitten) zal het verschil tussen de Trekz en normale oordopjes duidelijk worden. In plaats van dopjes die je in je gehoorgang doet, zitten deze voor je oren en rusten ze tegen de zijkant van je schedel.
Achter je oor richting de rechter beengeleiding omzetter vind je een volumeknop terug, die naast het volume ook als aan/uit knop fungeert. Hiernaast zit een microUSB poort voor het opladen van de koptelefoon.
Het was fijner geweest als het oplaadpunt aan de linkerkant had gezeten, aangezien de rechterkant erg vol aanvoelt. Het rubberen klepje van de microUSB voelt daarnaast aan als de volumeknop wanneer je blindelings de knoppen probeert te gebruiken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Aan de buitenkant van de rechter beengeleiding omzetter vind je een multifunctionele knop. Hiermee kan je liedjes afspelen en pauzeren, inkomende gesprekken aannemen of weigeren en Siri of Google Now spraak commando’s activeren.
Je kan ook dubbel drukken om een nummer over te slaan, maar een verwarrende keuze is dat je met drie keer drukken niet een nummer teruggaat, wat standaard is bij de meeste koptelefoons.
Er zijn ook dubbele noise-cancelling microfoons voor handsfree bellen. Deze werkte uitstekend. Bellers konden onze stem duidelijk horen (zelfs tijdens het fietsen) en ook wij konden hen luid en duidelijk horen.
Als je van plan bent om deze te dragen tijdens het fietsen, dan zal je ervaring mogelijk afhangen van of je een helm draagt of niet. Mogelijk zal de riem van de helm in de weg gaan zitten, dus dan moet je de koptelefoon het laatst op doen.
Naast de koptelefoon vind je in de doos een opbergzakje voor het transporteren en fitbands voor het verstellen van de grote terug. Deze laatste zullen nodig zijn voor iedereen met een kleiner hoofd, om ervoor te zorgen dat de koptelefoon strak genoeg zit om de beengeleiding effectief te laten werken.
Beengeleiding en geluidskwaliteit
De eerste keer een beengeleiding koptelefoon op doen kan een vreemde ervaring zijn. Wanneer je het volume erg hard hebt staan, dan zijn de vibraties tegen de zijkant van je hoofd erg goed merkbaar. We hebben meerdere personen de Aftershokz Trekz Titanium uit laten proberen en iedereen beschreef de eerste ervaring als dat iemand aan de zijkant van je hoofd kriebelt.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Je zal er echter snel aan gewend raken en het vergeten. En wanneer je het volume lager hebt staan, zijn de trillingen ook minder goed merkbaar. Het geluid tegen de zijkant van je schedel plaatsen kan ook een beetje raar voelen. Er is een gevoel van klankbereik waar je waarschijnlijk niet aan gewend bent en het rare gevoel dat je niet echt vast kan stellen waar de muziek vandaan komt. Uiteindelijk zal je hier gewoon aan gewend raken en de koptelefoon zal als elk ander model aanvoelen.
Op het gebied van omgevingsgeluid zal je met je gehoorkanaal vrij van obstructies alles om je heen kunnen horen (zolang je het volume niet op het hoogst hebt staan). We hadden geen problemen om verkeer te horen tijdens het fietsen, joggen of gewoon wandelen in de stad. We konden gemakkelijk een bus dichterbij horen komen van achteren en in een kantooromgeving konden we alle gesprekken en eet geluiden van onze collega’s horen (we weten niet of dat nou zo fijn is).
Aangezien je oren blootgesteld zijn moet je accepteren dat je wat windgeluid hoort tijdens het fietsen of joggen, maar dit was voor ons nooit te storend.
Het geproduceerde geluid mist een hoop treble, heeft een slappe bas en er ontbreekt een hoop energie. Het is allemaal een beetje ongeïnspireerd en vlak. Dit is niet de koptelefoon die je voor dagelijks gebruik wilt dragen.
Deze afstelling is echter begrijpelijk, aangezien een heldere treble makkelijker het geluid van het verkeer kan overstemmen. Er is een secundaire EQ modus, welke toegankelijk is door beide volume knoppen ingedrukt te houden en deze reduceert de bas en vibraties nog meer. Deze koptelefoon is eigenlijk erg goed voor het luisteren naar audiobooks en podcasts.
Een probleem met de Aftershokz Trekz Titanium, is dat er een hoop lekkend geluid is. Dit is ondanks de geclaimde ‘LeakSlayer’ technologie van het bedrijf, welke dit zou moeten onderdrukken. Wanneer je het volume erg hoog hebt staan, zal iedereen je muziek kunnen horen.
In het begin waren we niet helemaal zeker hoeveel van het geluid dat we hoorde door onze schedel geleidt werd en hoeveel gewoon kwam van het hebben van speakers in de buurt van je oren. Om dit uit te testen deden we onze vingers in onze oren, zodat we het omgevingsgeluid blokkeerde. Het resultaat was dat we de Aftershokz Trekz Titanium nog steeds luid en duidelijk konden horen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Dus er is zeker een geleiding gaande, maar je moet nog steeds opletten met het lekkende geluid. Als je van plan bent om deze koptelefoon buiten op te doen tijdens het joggen of fietsen, dan zou dat helemaal prima moeten zijn. Doe ze aan in een kantooromgeving en je zal uiteindelijk iedereen om je heen lastig vallen.
Er worden ook standaard oordopjes meegeleverd, welke vergelijkbaar zijn met degene die je op het vliegveld kan kopen. Deze zijn bedoeld voor wanneer je geen omgevingsgeluid wilt horen, maar gezien het lekkende geluid en de geluidskwaliteit zouden we de Trekz Titanium niet gebruiken voor dit. Voor ons is deze koptelefoon alleen bedoeld voor het sporten en forensen.
De koptelefoon verbind je met je geluidsbron via Bluetooth 4.1 en we hadden geen problemen met de draadloze betrouwbaarheid. Het bereik is een standaard 10 meter.
Batterijduur Aftershokz Trekz Titanium
De batterijduur is zes uur continu luisteren, wat redelijk is. Andere koptelefoons met dezelfde technologie houden het langer uit, maar deze zijn vaak zwaarder en lastiger om te gebruiken vanwege de grotere batterij. Zes uur is volgens ons dus een redelijke compromis. Er is ook tien dagen batterij standby tijd. Opladen via de microUSB neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.
Moe je de Aftershokz Trekz Titanium kopen?
Als veiligheid belangrijker voor je is dan geluidskwaliteit, dan zal de Aftershokz Trekz Titanium een hoop positieve dingen kunnen bieden. We zouden niet een koptelefoon voor fietsers in het algemeen aanbevelen, maar ze werken goed in dat gelimiteerde scenario. De mogelijkheid om compromisloos te luisteren naar je muziek of podcast tijdens het fietsen is enorm bevrijdend.
Het is echter niet de meest comfortabele koptelefoon die je kan vinden (zo had het materiaal bijvoorbeeld wel wat zachter mogen zijn). Daarnaast is hij ook prijzig voor een koptelefoon die je niet altijd kan gebruiken. Maar afgezien van dat is het een geweldige koptelefoon voor fietsers en joggers.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
Conclusie van deze Aftershokz Trekz Titanium review
De Aftershokz Trekz Titanium is een beengeleidende koptelefoon die het mogelijk maakt om veilig te fietsen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
LEES OOK: