Draadloze koptelefoon kopen tips + TOP 10

Heel wat mensen worden dagdagelijks omgeven door allerlei soorten draden, kabels en snoeren. Hoewel gesnoerde apparaten tegenwoordig alom vertegenwoordigd zijn, bestaan er toch een aantal mensen die niet graag beperkt worden in hun doen en laten door de kabels die ze aan hun computer of andere apparaten moeten verbinden. En dat is waar een draadloze koptelefoon van te pas komt.

Direct naar:

Hdraadloze koptelefoon bluetoothoewel een hoofdtelefoon met draad meestal een betere geluidskwaliteit voorziet, zijn draadloze koptelefoons heel wat gebruiksvriendelijker en kan je ze overal gebruiken (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Draadloze koptelefoons worden ook vaak gebruikt door gamers die met elkaar communiceren tijdens het spelen van videospelletjes.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten draadloze hoofdtelefoons die beschikbaar zijn op de markt. Zo bestaan er verschillende ontwerpen (oortjes of met een hoofd- of nekband) en modellen die geoptimaliseerd zijn voor de geluidskwaliteit.

 

Draadloze koptelefoon soorten

Een draadloze hoofdtelefoon kan gebruik maken van drie soorten signalen: infrarood, radiofrequentie en bluetooth. Deze verschillende signalen worden gebruikt om het geluid van de bron naar de draadloze koptelefoon te sturen. Laten we een kijkje nemen naar wat nu precies de voor- en nadelen zijn van iedere technologie.

 

Infrarood

De eerste soort draadloze koptelefoon die op de markt werd gelanceerd maakte gebruik van infrarood en wordt nog steeds overal beschikbaar gesteld. Deze modellen zijn zowel ontworpen voor computers als audio-installaties. In vergelijking met koptelefoons die beroep doen op radiofrequenties, zijn deze soort hoofdtelefoons heel wat goedkoper en minder gevoelig voor storingen.

Infrarood koptelefoons hebben een bereik van ongeveer 10 meter, én het signaal wordt bovendien gehinderd door muren en andere vaste objecten. Indien het signaal er niet meer doorgeraakt, krijgt de gebruiker een ruw, luid geruis te horen. Meer dan één draadloze koptelefoon kan gelinkt worden aan dezelfde audiobron. Infraroodsignalen zijn bovendien niet beveiligd, maar aangezien het bereik erg laag ligt, vormt dit niet echt een probleem.

De kwaliteit van het geluid ligt aan de hoge kant, én overtreft die van koptelefoons die gebruik maken van radiofrequenties, omdat de linker- en rechterschelpen elk een afzonderlijk audiosignaal ontvangen en zo als het ware zorgen voor een echt stereo-effect. Iets duurdere exemplaren versturen de signalen digitaal, wat de kwaliteit van het geluid verder verbetert.

 

Radiofrequentie

In tegenstelling tot infrarood, kan een draadloze koptelefoon die werkt met radiofrequenties gebruikt worden in verschillende kamers omdat het signaal niet geblokkeerd wordt door muren of andere objecten. De geluidsignalen worden verstuurd binnen het 800-900 megahertzkanaal. Echter kan er wat ruis en storing optreden naarmate de afstand tussen de zender en ontvanger groter wordt.

Net zoals infraroodsignalen dat zijn, worden de signalen via radiofrequentie niet beveiligd en kunnen ze opgevangen worden door andere personen in de omgeving. De meeste van dergelijke hoofdtelefoons werken tot op een afstand van 30 à 50 meter. Het bereik reikt vaak verder dan de meeste draadloze netwerken.

 

Bluetooth

draadloze koptelefoon bluetooth

Bluetooth is een draadloze technologie die nog steeds aan een opmars bezig is en vaak gebruik wordt binnen mobiele apparaten. De belangrijkste voordelen die een draadloze koptelefoon met bluetooth met zich meebrengt is het feit dat het met eender welk apparaat kan verbinden dat ook op bluetooth werkt, het apparaat in kwestie weinig stroom moet verbruiken om de verbinding te onderhouden en er weinig storing voorkomt.

Deze technologie maakt gebruik van een breed spectrum aan signalen en limiteert het risico op problemen met andere draadloze apparaten. Het geheel zorgt voor een fijne geluidskwaliteit die er best mag wezen. Bluetooth koptelefoons hebben een bereik van 10 meter, maar zijn in tegenstelling tot infraroodsignalen wel beveiligd. Daarentegen kan je dan wel weer maximaal één bluetooth-ontvanger met een bron tegelijkertijd verbinden.

LEES OOK: Bluetooth koptelefoon kopen TOP 10

 

Ontwerp

Wanneer je beslist welk signaaltechnologie (infrarood, radiofrequentie of bluetooth) het best bij je past, moet je overwegen welk soort draadloze koptelefoon je wil aanschaffen. Er bestaat een groot onderscheid tussen twee modellen: over-ear hoofdtelefoons die vrij groot in formaat zijn, of een in-ear draadloze hoofdtelefoon (ook wel oortjes in de volksmond) die je, zoals de naam het al uitwijst, in je oren moet steken.

Waar in-ear koptelefoons geschikt voor personen die vaak onderweg zijn of tijdens het sporten naar muziek willen luisteren, zijn over-ear hoofdtelefoons beter geschikt voor diegenen die méér belang hechten aan de geluidskwaliteit, de onderdrukking van achtergrondgeluid en op zoek zijn naar een duurzaam toestel. Want oortjes daarentegen zijn tegen weinig bestand en gaan vaak na een aantal maanden kapot.

 

Hoofdband

De meeste draadloze koptelefoons komt met een hoofdband. Dit is vaak een stuk plastic (of metaal bij duurdere apparaten) dat gedragen wordt op het hoofd van de gebruiker. Stoffen oorschelpen beschermen de speakers, onderdrukken het achtergrondgeluid en zorgen voor een comfortabel gevoel op de oren. Deze zijn uitermate geschikt voor werk in je homestudio, maar zijn niet erg draagbaar. Onder meer fabrikanten zoals SONY en Monster verkopen geweldige exemplaren.

 

Nekband

In tegenstelling tot een hoofdband waar je de draadloze koptelefoon op je kruin draagt, rust een nekband op de oren. Bovendien zijn ze een stuk discreter dan een hoofdband en voorzien ze een goede geluidskwaliteit. De nekband is doorgaans comfortabeler, omdat deze geen druk uitoefent op het hoofd van de gebruiker. Koss en RocketFish ontwerpen dergelijke hoofdtelefoons.

 

Oorhaakje

Een draadloze koptelefoon die wordt bevestigd met een oorhaakje, maakt doorgaans gebruik van bluetooth. Je kan ze vergelijken met apparaten die een nekband hebben, maar hier rust het apparaat niet op je hoofd. Ze zijn simpelweg om je oor gewikkeld. Een probleem dat vaak de kop opsteekt, is het feit dat deze soort koptelefoons niet verstelbaar zijn. Draadloze hoofdtelefoons met oorhaakjes worden vaak gebruikt om handenvrij te bellen in de auto.

 

In-ear draadloze koptelefoon

Zoals we eerder al hebben vermeld, moet je in-ear hoofdtelefoons rechtstreeks in je oor aanbrengen. Hierbij moet je opletten dat je geen van de oortjes verliest, want in tegenstelling tot traditionelere koptelefoons worden ze nergens aan bevestigd. Omdat een in-ear draadloze koptelefoon het geluid van buitenaf nagenoeg neutraliseert, moet het volume niet zo hoog staan. De meeste oortjes komen bovendien met een aantal accessoires zodat ze in ieders oor passen.

 

Conclusie draadloze koptelefoon kopen

Met alle verwarring die het moderne leven met zich meebrengt, kan het handig zijn om sommige zaken simpel te houden. Een draadloze koptelefoon zorgt ervoor dat je wirwar aan kabels kan vermijden. Zowel infrarood, radiofrequentie als bluetooth komen elk met hun voor- en nadelen. Bovendien bestaan er heel wat verschillende soorten modellen waaruit je moet kiezen: sommige speakers omgeven het hele oor, én andere worden rechtstreeks in het oorkanaal aangebracht. Ook het bevestigingssysteem kan verschillen: er bestaan draadloze hoofdtelefoons met een hoofdband, nekband, oorhaakje of plugs die je in het oor moet aanbrengen.